
Cultureel: historiek
2025, 10 mei
Bezoek van de Confrérie van O.L.V. van de Potterie aan het ENGELS KLOOSTER en het KLOOSTER van de ONGESCHOEIDE KARMELIETEN.
In de 1777 telde Brugge 32 kloosters, 6 abdijen en 2 begijnhoven. Slechts twee kloosterorden zijn vandaag de dag nog aanwezig in de stad: het Engels Klooster en het Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten. Beide nodigen bezoekers uit om kennis te maken met hun authentiek kloosterleven en spiritueel erfgoed.
Programma :
-Het Engels Klooster, Carmersstraat 85 te Brugge.
Engelse kanunnikessen uit Leuven kwamen zich hier in 1629 vestigen. Het Engelse Convent staat bekend om de koepel en om de relikwie van Thomas More.
De priester en dichter Guido Gezelle werd begin 1899 tot geestelijk directeur van het klooster benoemd. Hij overleed op 27 november van datzelfde jaar in het proosthuis van het klooster. Dit wordt herdacht door een versje bij de ingang van het klooster: En 'k hoorde de veugeltjes zoo geerne schufelen, wat vermoedelijk Gezelles laatste woorden waren. Tijdens de enkele maanden van zijn proostschap was Gezelle geestelijk begeleider van de kloosterzusters en godsdienstleraar van de meisjes in de kloosterschool.
-Lunch in De Vloamse Trine, Kraanplein 5 te Brugge.
-Het Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten, Ezelstraat 28 te Brugge.
Sinds 1630 zijn de ongeschoeide karmelieten hier gevestigd. De kerk en het klooster beslaan een groot domein in de binnenstad met een ommuurde tuin, grote refter en indrukwekkende bibliotheek.
Onze dank aan de zuster die ons een schitterende rondleiding gaf op deze zonnige dag in de tuin van het Engels Klooster en dank aan Broeder Carlos voor zijn mooie woorden en uitleg in de bibliotheek van het Karmelietenklooster.
Sonja Callens, PR & Marketing confrater
Foto’s 1-2-3-4-5 & 6 van Sonja Callens