top of page
Cultureel: historiek

2024, 14 april

De viering van de feestdag van de Zalige Idesbald in de O.L.V. van de Potterie met aanwezigheid van de leden van Het Gulden Vlies, de Koninklijke Orde van de Paardenvisser en de garnaalvissers Marius Dugardein, Stefaan Hancke en Bruno Mertens.

 

Volgens de traditie vindt de bedevaart van Baaldjes Kruus van onze zusters en broeders van het Genootschap van de Zalige Idesbald van Koksijde steeds plaats op de maandag na de feestdag van de Zalige Idesbald (18 april) - dit jaar dus op maandag 22 april 2024. De viering bij de Confrérie van OLV van de Potterie is op zondag 14 april 2024.

 

Zalige Idesbald.

Zalige Idesbald wordt gevierd op 18 april. In het koor van onze kerk O.L.V. van de Potterie staat dit bijzonder mooi reliekschrijn. Het werd ontworpen door Jean de Bethune, één van de bezielers van de neogotiek. Tot voor enkele jaren stond dit reliekschrijn in de zuidbeuk van de kerk. Het schrijn kwam er uit verering voor de Zalige Idesbald, overleden in 1167, wiens stoffelijk overschot in de loden kist in het schrijn rustte.

Hij was abt in de 12e eeuw in de Duinenabdij in Koksijde. De legende vertelt dat toen zijn lichaam eeuwen na zijn begrafenis werd opgegraven, hij als bij wonder helemaal intact bleek. Gelovigen aanroepen hem tegen reumatische aandoeningen en hopen na een bezoek op een miraculeuze genezing.

De kist werd terug geopend en in 2015. De eerste bevindingen verschenen van een multidisciplinair onderzoek op het stoffelijk overschot. Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Brussel, de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven kwamen na analyses van stalen van het lichaam, de kist en de inhoud van de kist, tot een conclusie dat dit Idesbald niet was. In de kist lag het stoffelijk overschot van een man die minstens 300 jaar jonger was.

Wie is de man in de kist?

Het onderzoek loopt door, er circuleren enkele namen, er is DNA-materiaal en identificatie is niet uitgesloten.

 

Sonja Callens, PR & Marketing confrater

Foto's van Monique Depraetere

bottom of page